KABINETT, KAB

<< TILLBAKA TILL INDEX

Det finns en hel del olika varianter av kabinett. Ungefär lika många som det finns bilmodeller. Det väsentliga som man bör veta är skillnaden mellan dom tre främsta kategorier av kabbinett (se silhuetten överst).

1. Cocktail, Table / bordskabinett. Oftast äldre modeller. Två spelare sitter mitt emot varandra på var sin sida av kabinettet och ser ner på en liggande monitor.

2. Upright / upprätt, stående. Danska JK-kabinett är vanliga i Sverige.

3. Sit Down, Driving, Racing / sittande, simulator, oftast bilspel.

Det finns även en uppsjö av andra typer som "sit-at", "sit-on", "sit-in", diverse "dans-maskiner"... men dom är alla derivat av dessa tre grundtyper.

Innan man bestämmer sig för vilken typ av kab man vill ha måste man tänka efter vilka spel man mestadels vill spela. Man vill ha möjlighet att rotera monitorn 90 grader för vertikala spel, samt en kontrollpanel för 2 spelare med kanske ett djupare mått på kontrollpanelen för eventuell montering av andra (större) kontroller, t.ex trackballs. Kabinettets fysiska dimensioner såsom djup, bredd storlek av monitor spelar en viktig roll. Man måste ju först och främst få in det genom dörren i sin bostad. Standardbredd på dörrar för inte så länge sedan var 70 cm. I vissa lägenheter / rum finns idag fortfarande dörrbredd inte större än 60 cm. Även åtkomst framifrån är att föredra för smidig service och byte av spel.

Exempel på vertikalt & horisontellt spel:

Vid köp av kabinett är det viktigt att inspektera kanter, lister, ytor, fogar... allt utanför samt bakom kabbet som kan vara skadat pga oförsiktig hantering, fukt/ rost eller utsatt för vandalism. Inuti kontrolleras spår efter olyckor som eld, spill, eventuell ombyggnad och annan oproffsig modifikation.

Kabinettets kablage & koppling >>

Priser. Vad ska man behöva betala för ett kabinett?

Detta är av naturliga skäl en svår fråga att besvara generellt. Det finns inga bestämda andrahandsvärden på arkadspel och kabinett, det kommer an på vem vi köper av. Ett vanligt pris på i alla fall JK kabben med en 20" monitor och 2-spelarspanel kostar mellan 2500 - 3500 kronor beroende på vilket spel som följer med.

Ett kabinett utgörs även av bla kablage, monitor och kontroller (joystickar & knappar), således värderas kabinettet delvis också efter det.

Originalkabinett eller "dedikerade" spel som t.ex Marble Madness kan kosta uppåt 20.000 kronor. Allt beroende på skick. Är det dessutom ett äldre klassiskt spel av typ "Atari vektor" som Star Wars, Tempest eller Asteroids, då kan man för ett kab i bra skick ta i princip hur mycket som helst.

Ett bra ställe att köpa eller byta till sig ett kabinett är Arkadtorget (AT). Därifrån kan man få länkar till andra försäljare i Sverige.

<< TILLBAKA TILL INDEX