- KONTROLLER -

<< TILLBAKA TILL INDEX

Med en joystick och två knappar kommer man långt. Men vill vi spela Neo-Geo eller Capcoms fightingspel måste vi se till att ha 4 respektive 6 knappar + startknappar, per spelare. Att borra 28-30 mm hål i plåtpanel är inget som rekommenderas att göra hemma (om man inte har en verkstad), metallflisor & spån kan flyga iväg rakt in i TV:n eller nåt annat elektriskt och starta en liten "Kanonada". Men man kan utan problem gå till en plåtslagare eller kanske närmsta skola/gymnasium (fråga efter metallslöjden) och be artigt att få hålen gjorda. Det kan vara klurigt att placera dessa extra knappar på en kontrollpanel som från början inte är avsedd för just dessa spel. Men där viljan finns, finns alltid en väg.

Ofta sitter det joystickar med microswitchar i monterade på panlen, likaså är dessa gråa metallknappar ganska poppis. Man kan inte säga att nåt är bättre än det andra eftersom det helt kommer an på vilken smak man har. Precis som när det gäller brudar. Vissa gillar man hårda & tuffa, och vissa gillar man mjuka & sköna. Vissa spel föredrar man att spela med knappar med bladswitchar, dom är följsamma och ger en snabb frekvens av pulser med hjälp av "två-finger-tekninken". Som motsats till det finns det spel som nästan måste spelas med microswitch-knappar, en distinkt känsla av reaktion, nästan som "feedback" i knappen när skottet eller missilen skjuts iväg. Även humöret spelar också en stor roll, ibland VILL man helt enkelt bara trycka på nåt segt med motstånd i ... som klickar.

Visst kan man renovera sina "stickor" så dom blir som nya. Men det är en bra ide att köpa helt nya kontroller, då slipper man eventuellt gamla sladdriga stickor som inte har ett uns med noggranhet kvar. Happcontrols är en av de större säljarna av kontroller. Det finns ett antal distributörer som har ett bra sortiment av knappar och spakar, Wico är en till. Delar till äldre originalspel/ klassiska kabinett finns att köpa hos en gubbe i USA som heter Bob Roberts. Han har mycket mer än så, så kolla på hans sida och häpna.

Gillar man arkadspel och märker att hobbyn funkar och intresset växer, så börjar man snart att nosa på fler grejer och möjlligheter. Det finns ingen anledning att begränsa sig till ett kabinett i vilket man märker att det inte går att montera t.ex analoga spakar. Då valet av kabinett inte alltid är lätt bör man tänka på vilka kontroller man skulle vilja ha monterade i sin kontrollpanel. En trackball tar ju upp mer plats än en vanlig joystick, och en ratt upptar ganska mycket mer plats än en trackball! Så det vi måste brottas med i vissa fall (om vi inte bygger kabinett själva) är valet av rätt kabinett för att kunna använda de kontroller vi önskar i framtiden.

Låt hur som helst aldrig kabinettet sätta gränser för vilka spel ni vill spela. Det är bättre att i så fall sälja/bygga om eller slänga och köpa/bygga ett annat med de specs man föredrar. Kontroller finns det alltid gott om, även om det ibland kan ta ett tag innan man finner den rätta.

<< TILLBAKA TILL INDEX