FLÄTAN - KABLAGET
LOOM - HARNESS - WIRING

<< TILLBAKA TILL INDEX

FLÄTAN - KABLAGET - "Det där krångliga" - "godisremmarna" - Vårt arkadspels ådersystem eller kanske nervsystem. Det finns ett antal "flätor" i ett kabb, ibland fler ibland färre. Allt bör vara ihopbuntat med buntband eller nån annan "strap"-variant. Med ordet "fläta" menas en bunt/ knippe sladdar/ kablar som leder till de olika enheterna i arkadspelets innanmäte. Nedan ser vi ett par bilder som beskriver i enkelhet hur ett komplett arkadspel är kopplat. (Utelämnat: coin/mynt, lockout/mynt utlåsningen & "service panelen" - för tydlighetens skull)

JAMMA - PCB anslutningen
För mer ingående information om hur Jamma kopplas exakt se ADAPTERN
För mer ingående information om koppling se KOPPLA SMART >>

Agget & monitorn kopplas naturligtvis också till sin strömkälla (vanligtvis 220Vac),
och VIDEO SYNK kopplas vanligtvis till H.SYNC/ COMP.SYNK på monitorn.
Se även Koppla smart >>

Jag utelämnade nu myntluckan, servicepanelen och räkneverken eftersom dom egentligen bara är en variant av "kontrollpeneler" och faktiskt helt onödiga. Personligen kör jag med små miniknappar diskret placerade på mitt kabinett i stället för myntinkast & servicepanel.

Alla färger kan i början verka förvirrande, speciellt när vissa tillverkare använder egna färgkoder som ofta motsvarar olika grejer hos olika tillverkare. Vanligtvis står t.ex röd för +5V, svart för GND och gul för +12V, men Sega vill krångla och använder gul till +5V och vit till GND. Gemensamt för de flesta är i alla fall svart för GND och röd för +5V. Färger viktiga för att lätt hitta rätt (med rätt schema). Om man felsöker/ bekantar sig med ett kabinett utan kopplings-schema är det bra att från början teckna ner färgerna på kablarna och dess funktion. I vissa fall underlättar det om man helt enkelt bara plockar ut allt kablaget på golvet. Det ger bättre översikt och man kan inspektera kablarna lättare. (Ha dammsugaren redo.)

Det är absolut inget krångel när man väl sorterat upp ledarna över en tvådimensionell yta och tydligt kan se var sladdarna leder. Att felsöka kablaget i ett arkadspel kan vara lite förrädiskt, men en hjälpsam metod är att Ohm-mäta ledare som misstänks glappa eller brustit. Sånt kan hända.

Att göra sin egen koppling är alla gånger bäst eftersom man då får 100% koll på var allting leder. Färdiglöda Jamma-flätor finns att köpa hos Bob Roberts & Happcontrols. Och Biltema eller Clas Ohlson har perfekta kabel-alternativ. Dessvärre har dom inte alls samma breda urval av färger som Elfa, men röd, gul, svart, vit bör räcka för att skapa en bra & prisvärd fläta. Tjockleken bör hållas till 0,75 - 1,5 (mm2) ledararea, och köp rikligt med krympslang, buntband & kabelfästen. Att isolera +5, +12 ,-5 & GND är viktigt för att förhindra olyckor. Och att snyggt hänga upp kablaget på insidan av kabbet är också viktigt för översikten, (vanliga hushållskrokar fugerar utmärkt som tillfällig kabel hängare).

Om kablarna ska sitta permanent på nåt ställe, t.ex adaptern, är det alltid bäst att löda fast dom. Ska dom däremot flyttas eller bytas ofta så används kabelskor/kontakter med fördel, (tvinna helst aldrig). Elfa är en bra källa för kontakter av olika slag samt crimpverktyg, billigare men lite mindre urval av kontakter finner vi hos Biltema & Clas Ohlson.

<< TILLBAKA TILL INDEX