<< TILLBAKA TILL INDEX

- "SUPERGUN" -
.. eller Att koppla sitt kretskort till TV.

Ibland vill man koppla sitt spel till TV, t ex om man inte har nåt kabinett eller monitor men ändå vill testa sina kort. Då går det bra så länge man har en TV med SCART (från början kallad "Euro-SCART"), dvs en typ av universalkontakt som innehåller ljud, bild och lite annat kul som en TV använder som t ex signaler med vilka andra apparater, typ video/DVD-spelare kommunicerar med TV.

Bilden förs på olika sätt i SCART men RGB är den biten vi är intresserade av. Samt ljudet, i detta fall MONO eftersom JAMMA inte har stereoljud. Så det blir endast ett fåtal av SCARTs terminaler vi kommer att använda. R, G, B, synk, GND för bild, och ljud-in MONO med Audio-GND, plus två pinnar till, nr 8 och 16.

Pinne 16 måste få en signal för att TV ska slå över från kompositvideo till RGB-video (marginalen för att TV ska slå om från komposit till RGB är 1-3 Volt)., annars får man ingen bild överhuvudtaget. Dra en sladd från +12 på nätagget eller grena ut från JAMMA kontakten, till pinne 8 i SCART, sätt ett 280 Ohm motstånd mellan pinne 8 och 16. På så sätt får pinne 8 sin +12Volt till att slå om TV till AV-kanalen i 4:3-läge, och pinne 16 får nånstans mellan 1-3 Volt för TV att slå om till RGB-läge.

Ingången/ honan på TVn

En viktig sak att tänka på är RGB-styrkenivån, (det gäller även synken). Ett JAMMA-kort ger TTL-nivå ut på RGB, dvs 0 till +5 Volt. SCART arbetar med lägre signalstyrka och vill max ha 1 Volt på RGB-pinnarna, så vi måste sänka nivån lite och det görs genom att sätta ett 150 Ohms motstånd på vardera R, G, B och Synk. Vanliga kol eller metallfilmsmotstånd duger. Vi får då en lagom ljus bild som inte 'blöder' eller på något sätt störs av för hög ljusstyrka.

Se till att isolera bra inuti SCART-kontaktens inkapsling så att det inte blir kortslutningar som kan förstöra kortets RGB, eller TV.

För att inte överbelasta TV:ns ljudförstärkare sätter vi ett 10kOhm motstånd på JAMMA Speaker+ till SCART pinne 6, och ett 1kOhm motstånd mellan SCART-pinnar 4 och 6, dvs mellan 'Audio-GND' och 'Audio-IN' i SCART. På detta sätt skyddas TV:s ljudförstärkare helt från distortion och överspänning från spelets högtalarutgång..

Skärm-jorden (SCART pinne 21) kan bortses ifrån.

Ett ATX-agg kan med fördel användas att försörja spelet med ström. Det är då viktigt att man sluter pinne 14 (PS On) på ATX-kontakten till pinne 15 bredvid, så att agget slår PÅ. En liten strömbrytare kan med fördel installeras här.

För spelkontroller gäller precis samma principer som i vanliga JAMMA . För PSU-spänningarna gäller också samma principer.

<< TILLBAKA TILL INDEX