<< TILLBAKA TILL INDEX
PCB CARE - TA HAND OM DITT KORT >>


PCB - Printed Circuit Board

PCB - Kretskortet - Datorn - Spelet - Detta är diamanten i skithögen, pärlan i komposten, det som man egentligen är ute efter. Skåpet har vi, och nu vill vi fylla det.

Kretskort kan se ut på många olika sätt, ha alla möjliga tillbehör och vara av olika storlekar. Fast de flesta Jamma-kompatibla PCB är ändå inom ramen för att få plats på en 47 x 35 cm platta. Kretskorten bör monteras på träplatta 9 - 10 mm tjock för att undvika att böjas och skadas. Det är lättare att hantera spelen om dom är fästa på en platta som går att skjuta in i spår i kabbet och i ett förvaringsskåp. Lämpligt virke som är rakt/platt är "Virola-plyfa" (mahogny-plywood), MDF-platta & en del rak björkplywood.

Tänk på att använda virke som inte böjer sig eller redan är böjt. Ett fritt/ löst kort hanteras genom att stadigt med båda händerna hålla kortet i kanterna, och se till att inte böja några komponenter.

Plocka aldrig upp ett större kort med endast en hand, och se alltid till att lägga kortet med något dämpande under för att skydda bordet från repor men också för att inte böja (böja ihop) överskjutande komponentben på kortets lödsida/undersida. Lägg aldrig kortet på en köksbänk av metall eller fuktigt underlag som spill av dricka, detta kan kortsluta eventuellt batteri som kan sitta på kortet. Använd en bit kartong eller liggunderlag under om köksbänken ska användas.

Man kan också förvara korten inrullade i bubbelplast i kartong som antingen rymmer ett kort eller flera. Tänk på att en del sorter bubbelplast kan bli statiskt laddad, detta kan i vissa fall skada känsliga processorer på modernare kort. Testa plasten genom att gnugga en bit plast mot ovansidan av handen eller håret för att känna efter om det bildas statisk el.

Har man flera kort i en kartong (t.ex en flyttkartong) är det viktigt att tänka på att ställa korten vertikalt i kartongen, alltså inte lägga dom på varandra eftersom dom då kan böjas i onödan och det kan i slutändan leda till foliebrott/ glapp mellan kretsarna. I fall av större dubbel/trippelkort, stora kort som består av två eller fler "våningar", kan man placera en bit frigolit (isolerande material) som dämpare, t.ex frigolitkloss storlek nån cm & lika hög som utrymmet mellan korten/ eller höjden på distanserna mellan korten, för att hindra att korten böjs för mycket mot varandra. Tänk bara på att inte lägga utfyllnaden så att den ligger över nåt chip som blir varmt, det är viktigt att luft får cirkulera kring chipen. Läs mer om hur du tar hand om dina kort här >> , (endast engelska).

Enklare och bekvämare är det med ett kassettsystem, det finns flera roliga system att välja av. Kassetterna är även lättare att lagra. Ungefär som videokassetter i en bokhylla. Neo-Geo t.ex, ett av de mest populära system genom tiderna använder kassetter som man enkelt byter. Sega's Titan ST-V är också ett kul system som motsvaras av hemtvspelet Saturn. Sedan finns Taito F3 (lite tuffare att sätta i/ ta ut kassetten), Kaneko Nova, Sega Naomi, Sega System 24 (använder 3,5" disketter, som PC), Capcom CPS1, 2, 3 och flera mer eller mindre moderna system som är Jamma-kompatibla och passar in i alla kabinett. Neo-Geo har dessutom olika typer av moderkort som tar 1, 2, 4 eller 6 kassetter på en gång, och man väljer spel med en "select-knapp" på eller vid kontrollpanelen.

Nämnas bör att Neo-Geo 2-"slot" och uppåt inte är Jamma utan ett derivat som liknar Jamma men har annorlunda kopplat ljud och ett par småsaker till, annars är alla 1-slottare Jamma med endast en knapp extra per spelare på två av dom oanvända pinnarna i standarden. Sega's NAOMI som motsvaras av Dreamcast hem-tvspel, behöver även en extra 3.3Vdc spänning till. Den biten kan vi lyckligtvis få med ett vanligt PC-agg. Även Capcom CPS har en hake, "batterivarning". Mycket nyttig information om dessa system, och fler, finns att studera på Wolfgangs sida.

System med kassetter, (Endast Sytem 24 har disketter):

Sega System 24
Capcom CPS2
Sega NAOMI
Kaneko Nova
Sega STV
Neo-Geo
Taito F3

Att få tag på grejerna kan vara knivigt, speciellt om man letar efter nåt särskilt eller sällsynt. Man får leta på internet och på olika håll inom kretsen, t.ex Arkadtorget. De flesta samlare har nåt spel att sälja och/eller byta, man kan alltid få tips. Att leta i sverige brukar ge lite resultat, det blir mest äldre grejer och ofta trasiga. Fast en del guldklimpar har i alla fall jag hittat i Stockholm, Jönköping och Norrland. Om man har lust med auktioner kan man med fördel handla på e-bay eller tradera, men man får vara lite försiktig eftersom inte alla är ärliga säljare.

Tack vare internet och smidig postservice kan man köpa spel från många delar av världen. En del ställen där man kan köpa spel är:

Eldorado Games
Great Western Trading
Video Connection
Videotronics

Att tänka på innan man köper eller beställer ett spel: Har man ett Jamma kompatibelt kabinett behöver man oftast inte oroa sig så länge man köper ett Jamma-spel. Många äldre spel som använder en annan standard kan enkelt konverteras till Jamma med en adapter som man löder ihop själv eller köper. Men kolla alltid upp vad det är för spel och fråga säljaren exakt vilka kontroller man använder. Mame är en bra informationskälla, likaså KLOV & SYSTEM16.COM. Ta reda på om spelet är kompatibelt med din monitor, många spel idag klarar av både 15 kHz och 31 kHz frekvenser, men en del äldre spel kör med 25 kHz synk. För info om hur enkelt det kan vara att spela alltihop i ett kabb, se "Monitorn"

Att bygga upp en samling är ett bra mål. Detta är en hobby som så småningom kommer att kräva plats i hemmet. Den behöver definitivt inte vara dyr eftersom det är som med alla andra varor, man köper där det är billigast, och är det inte billigt så väntar man tills det blir det. Så enkelt är det. Visst finns det spel som aldrig verkar bli billiga, kanske rent av bara dyrare och mer sällsynta. Men det gäller att ha tålamod, inte vara övergirig eftersom man då lätt kan göra förhastade saker som man sedan får ångra.

Ett par grundregler som jag personligen har haft sedan jag började samla är: att köpa endast originalkort (inte bootlegs), och att köpa endast spel som man verkligen gillar.

"Bootlegs" - Dessa kort är och ska vara billigare än originalen eftersom dom inte är tillverkade av företaget som designat hårdvaran & spelet i fråga, och således ofta heller inte håller den kvalitet som man förväntar sig av tillverkaren. "Bootlegs" är pirat-produkter som tillverkats mestadels i Korea av en "billig" fabrik som sparat in på komponenter och saknar kvalitetsgaranti. Bootlegs kan ofta ha oönskade ändringar/buggar i program, bild, ljud, men för övrigt verkar spelen likadana som originalet. I vissa fall har man faktiskt lyckats tillverka ett bootleg-kort som är mycket likt originalet, och även håller samma kvalitet.

Ett bootleg PCB brukar vara större är originalet och har sällan en logotyp eller etikett som talar om tillverkaren. Bootlegs brukar dessutom ha färre & billigare komponenter som är av sämre kvalitet. Och således borde en generell utgångspunkt för nybörjaren vara: Undvik bootlegs.

<< TILLBAKA TILL INDEX