<< TILLBAKA TILL INDEX

- JOYSTICK -
STICKAN - JOYEN - SPAKEN

Joysticken & knapparna är redskapen vi använder när vi kommunicerar med den fantastiska världen av pixlar. Att den fungerar korrekt är viktig både för en hög poäng och vårt mentala välbefinnande. Om vi köpt ett kabinett i vilket joystickarna verkar mer som döda stumpar än rörliga spakar, har jag här ett par sätt att bota detta med.

Joystickar/ knappar och annat tillbehör finns att köpa hos:
Bob Roberts
Happcontrols
Ultimarc
Wico
Brent Electronic
... samt andra ställen på internet.

Rengörning av joysticken är lika viktig som vår personliga hygien. Har vi inga rena strumpor finner vi det olustigt att gå till jobbet. Likaså om vår joystick är smutsig och därav trög/ glappar/ fastnar eller är allmänt oregelbunden, så får vi inte den gläde av vårt spelande som vi önskar. Hur ofta man ska rengöra sin sticka beror naturligtvis på hur mycket den används, och var.

Efter en tids flitigt nötande på joyen behöver den hur som helst plockas isär, rengöras, kontrolleras och eventuellt smörjas. Alla joystickar har mer eller mindre också en viss period på sig att bli "inkörda". Detta innebär att en sprillans ny joystick inte alltid är skönare än en begagnad. En "inkörd" joy har blivit spelad med lagom mycket, och har nött bort lagom mycket plast/ nylon/ metall för att kännas "skön". Men spillet/ avfallet från delarna som nötts bort kan ofta fastna i switchar, fjädrar, leder eller i andra icke önskvärda ställen och där orsaka tröghet och/eller glapp. Dessutom bidrar fuktig, rökig luft i gatukök (matos), dammiga utomhusmiljöer såsom kampingplatser och tivolin, till att joystickar och andra mekaniska delar i arkadspelet förstoppas fortare.


Alla joystickar (i alla fall digitala joystickar) är mer eller mindre lika i konstruktionen. Vissa har microswitchar och vissa har bladswitchar som "switchar"/ bryter - aktiverar kontrollen när vi rör spaken. Själva upphängningen kan använda fjäder eller magneter som tvingar skaftet att centrera. Personligen gillar jag en nu halvgammal variant av SuperJoy från Tyskland. Det är en "magnetupphängd" typ av joystick som jag antar från början kom från nån maskintillverkare inom industrin. Med tiden har den utvecklats, ändrat form och egenskaper till en mer praktisk joystick som verkar vara mer anpassad för spel.

"Stickan" består till det yttre av sitt karaktäristiska huvud som liknar ett mindre svart ägg. Den har en skyddsdisk av plast vilande runt det ca: 2 cm långa förnicklade skaftet som skyddar från damm och partiklar, och stickans egenskaper är enligt min uppfattning mer än tillräckliga för ändamålet. Spakens "vandringsbana" är av lagom diameter, och med sina röda microswitchar ger den oss en lagom "trög" aktivering/ rörelse. Riktningarna är dessutom väl definierbara utan att vara övertydliga. Vi märker att vi kan göra en cirkelrörelse problemfritt samtidigt som vi "känner" riktiningarna, och lätt hålla kvar.

Denna joystick har ofta tillämpats i våra Skandinaviska JK-kabinett som är byggda i Danmark av JK Automater, som för övrigt har Tyskland som granne. Vi ser också dessa joyar i flera äldre kabinett runtom i sverige som modifierats för 2-spelare och då fått joyarna från troligtvis Bjuvia Fritid i Skåne som ligger nära Danmark. Senare generationer av Superjoy har bl.a den gröna "minispaken" med vilken man enkelt skiftar mellan 4-vägs och 8-vägs styregenskap, på dom tidigaste modellerna var man tvungen att skruva loss "switchplattan" för att byta en liten "riktningskrans" inifrån. Den allra senaste Superjoy har ändrats ganska mycket sedan originaldesignen och fått mindre huvud med längre skaft (förmodligen för att passa både till plåtpaneler och tjockare träpaneler), samt att man bytt ut den förnicklade skaftdistansen mot en tunnare i röd plast. Personligen uppskattar jag dom äldre modellerna.

Bilden visar en isärplockad Superjoy (nyare men ej senaste typen). Jag har numrerat delarna och valt att kalla dom följande:

1. Skaft
2. Nylonupphängning - magnetisk
3. Monteringsplatta av aluminium
4. Skyddsdisk av plast
5. Skaftdistans (förnicklad)
6. U-ring, (eller C-ring)
7. Riktningsdisk/skiva med diagonalstoppar av nylon
8. Switchplatta med spår för diagonalstoppar
9. Bas med magneter (joystickbas/ joystickhus)
10. Microswitchar

 

- Rengöra joysticken -


Våra underhållande vänner

Eftersom det oftast är enkelt att plocka isär saker har jag valt att hoppa över den biten och gå direkt till assembleringen av den. Jag vill påpeka att en passande skruvmejsel är viktigt. En halvdan mejsel som inte håller måtten förstör garanterat skruvarna och vi får nya problem.

Varpå vi rengjort alla delar kan vi börja bygga ihop joysticken. Plastdelarna har vi diskat (kemiskt ren bensin funkar för avfettning, men ha som regel att alltid akta platsdetaljer), metalldelarna har vi rengjort med kemiskt ren bensin eller nåt annat avfettningsmedel, evetuellt putsat med Svinto (och oljat in). Switcharna har vi antingen putsat upp och fyllt med kontaktspray, eller bytt till nya. Det är inget problem att få glappande switchar att bli som nya med CRC 2-26. Man sprutar bara in några droppar runt mynningen där "armen" trycker mot själva "knappen", skakar lite på switchen samt "snabbtrycker" ett tiotal gånger. Tappa den på bordet några gånger om det inte funkar.

A.
Vi vänder switchplattan insidan neråt och skruvar fast microswitcharna.

B.

Sedan vänder vi på steken och positionerar diagonalstopparna i sina spår, samtliga fyra i samma läge, här i 8-riktningsläge.

Vi kan nu välja om vi vill smörja spåren med fett, men i regel behöver nylondelar inte smörjas. Jag väljer att inte smörja eftersom det blir mindre kladdigt nästa gång det är dags att rengöra joyen.

C.
Vi placerar riktningsdisken över switchplattan med stopparna, och ser till att den är vänd med nosen åt rätt håll. Det finns en liten försänkning för nosen där den ska titta ut när allt installerats i basen. Det kan vara lite problematiskt att få hålen i rätt läge, man får liksom röra lite på rubbet och pressa så att den "snäpps" på plats. Lägg märke till att riktningsdisken har reliefsidan upp.
D.

Nu för vi ihop vår "ensemble" med basen och ser till att de två ligger mot varandra utan några glipor emellan innan vi börjar att skruva ihop allt.

Vi kan här på bilden se hur nosen på riktningsdisken tittar ut genom sin öppning. Kontrollera att den kan vandra nogorlunda obehindrat mellan sina två lägen, och att de vita nylonstopparna gör sitt jobb och *blockerar de fyra diagonalriktningar som avsett.

E.
Med riktningsdisken ställd i "8-way" -läge släpper vi ned nylonupphängningen. Den sugs på plats nästan av sig själv eftersom magneterna i basen attraherar metallen inuti, vi behöver endast styra den genom switcharnas "armar" och se till att inget skräp hamnar mellan basen och vår nylonupphängning. Vi kan välja om vi vill smörja in basen eller inte.
F.

Monteringsplattan placeras nu över basen och skruvas fast. Det är nu dags för skaftet.

Med skaftet i handen trär vi på skaftdistansen och skyddsdisken. Därefter för vi skaftet genom nylonupphängningen, och på andra sidan fäster vi till sist u-ringen runt skaftet så att det säkras.

Vi har avslutat proceduren och om vi inte haft alltför stor otur med tidigare slitage, så har vi nu en "ny" joystick. Om stickan håller längre om man fettat in delarna vet jag inte eftersom jag inte fyllt 80 än, men man kan givetvis experimentera med att smörja delarna med högvärdigt fett av någon typ, t.ex litiumfett med teflon för plast/ metalldelar. Man kan i princip fylla hela basen med fett om man vill, men tänk på att det blir kladdigt när man sedan vill demontera joyen igen.

* Diagonalstopparna hindrar att skaftet aktiverar 2 switchar samtidigt. När riktningsskivan vrids från 8-vägsläge till 4-vägsläge skjuts nylonstopparna ut i skaftets "bana" och tillåter skaftet att aktivera endast en switch i taget. Vissa äldre spel använder enbart 4-vägs joystick, om en diagonalriktning skulle aktiveras kan kontrollen "låsa sig" (mjukvaromässigt). Dvs, man måste släppa spaken och dra den åt önskat håll igen.

<< TILLBAKA TILL INDEX