<< TILLBAKA TILL INDEX

SÄKERHETEN
- Att tänka på innan man börja meka -

Arkadspelen går på 230VAC. Detta kan skada, i vissa fall döda. Känner du dig osäker är det bättre att låta bli än att göra illa sig. De flesta gånger man råkar ut för en elstöt är p.g.a. sin egen klantighet.

Första gången man får en elstöt kan man bli darrig en bra stund efteråt. Tar strömmen vägen genom hjärtat så kan det döda. Det kan räcka med så lite som 10mA. Dock är det vanligast att man får stöten mellan fingrarna på ena handen. Själva strömmen man får i sig är sällan problemet, utan den inbyggda reflex vi dödliga har. Har man händerna nere i en monitor och får en stöt så drar man undan händerna reflexmässigt och ryggmärgen bryr sig inte om att det är saker i vägen. Resultatet blir rivsår, man släpper mejseln man håller i som i värsta fall (alltså högst troligt) kortsluter något och monitorn går sönder ännu mer. Blod och plåster råkar man ofta ut för vi elstötar. Står man dåligt till, t.ex. på en stege kan man ramla. Gummihandskar kan vara ett bra sätt att skydda sig, om än lite klumpigt.

Instrumentet

De flesta av oss har en digital multimeter (DMM). Och en dålig sådan. Då tänker jag inte på onogrannheten, för där är ändå de flesta instrument hyfsat OK, den räcker för våra behov. Det är säkerheten på instumentet jag tänker på. Att instrumentet är CE-märkt betyder bara att tillverkaren garanterar att instrumentet uppfyller de krav som ställs. Om tillverkaren finns i t.ex. Kina kanske man inte kan lita på att han gjort de nödvändiga testerna. För att få säljas i Europa måste instrumentet vara CE-märkt, och att sätta dit ett CE-märke är ju ganska lätt.

Ett säkert instrument har blivit utsatt för tester av ett eller flera utomstående testhus, t.ex. CSA, UL, SEMKO, TüF etc. Finns sådan märken känns instrumentet säkert. Ett av de viktigaste är IEC 61010 (på äldre instrument IEC 1010). Finns detta kan jag tryggt använda det. Saknas märkena och det bara står som i exemplet 'Meets IEC 1010-1' skulle jag vara skeptisk. Då är den (kanske) byggd för att klara detta men inte testad för det. Saknar ditt instrument märkningar bör du inte använda det på nätspänning. Att kolla sekundärsidan på ditt kraftaggregat som levererar 5V, 12V och -5V etc. är inga problem.

Instrumentet ska vara säkert även om du själv gör fel. Det ska t.ex. inte explodera om du gjort fel, kanske ställt instrumentet för diodmätning och mäter nätspänningen. Fel kommer man göra, men man ska inte skadas av sitt instrument.

CAT II och CAT III betyder vad instrumentet klarar för spänning vid en viss impedans , och i praktiken betyder det om man kan använda det på inkommande el innan avsäkringen (elcentralen) eller inte. CAT II 600V betyder alltså att du kan använda det på den vanliga 230V-sidan, dvs i uttagen i ditt hus, upp till 600V. CAT III 1000V betyder att du kan använda det för att mäta inkommande spänning innan din elcentral upp till 1000V. För CAT II är impedansen 6 Ohm, för CAT III är den 6 Ohm. Mindre resistans (Ohm) betyder att anläggningen kan leverera mer ström och är sådeles farligare att mäta på. CAT III är alltså en högre klassning, ett säkrare instrument. Om du inte är elektriker så duger CAT II. De vanliga mätprobarna som följer med en DMM bör kompletteras med mätsladdar med s.k. gripklor, även kallade hooks. Med dessa kan man sätta fast gripklorna på komponentben, kontakter, kablar etc. utan att vara tvungen att hålla i mätkablarna.

<< TILLBAKA TILL INDEX