Högtalare
Finns soprummet

Bästa "arkadljudet" >>
Två st högtalare, stereo till mono >>

<< TILLBAKA TILL INDEX

LJUDET - 'Konen som flyttar luft' är något av det viktigaste i våra arkadspelskabinett. Det är ju tack vare ljudet vi upplever alla koola ljudeffekter och hör all den häftiga musik som många spel har. Men tyvärr så har alltför många kabinettillverkare inte tänkt på att utnyttja ljudegenskaperna i kabinettet till max. Det är ofta man ser (hör) dåligt ljud i kabinett med antingen för klena högtalare eller felplacerade högtalare. Det borde vara en viktig del av tillverkningen att se till att högtalaren placeras i ett sådant läge att resonansen blir bra och ljudet gör spelet rättvisa. D.v.s. om spelet från början har bra ljud.

En annan viktig detalj när man installerar ett nytt ljudsystem eller nya högtalare i sitt kabinett är att man tänker på att inte utsätta kortets slutsteg för ljudet (kretskortets förstärkare) för allt för låg impedans. Just detta kan man kontrollera genom att ohm-mäta sina högtalare och sedan, med hjälp av enkla formler, bestämma hur dom ska kopplas. Sätter man mätarproberna på varsin pol på högtalaren och mäter upp resistansen så brukar man få ett värde mellan 4 till 8 Ohm. Detsamma gäller om man i sin Jamma-kontakt mäter mellan "SPEAKER +" och "SPEAKER -" (position 10 & L), och då får värdet av samtliga högtalare anslutna i kabinettet. (Mät alltid detta UTAN spelet anslutet!!)

Det "snällaste" är alltid att koppla högtalarna i serie, om man har fler än en högtalare i kabinettet. Då plussas bara högtalarnas Ohmvärde (resistansen) på varandra, och det blir aldrig för lågt värde.

Däremot i fall man vill koppla sina högtalare parallellt med varandra i sitt kabinett så måste man tänka på att det aldrig får bli mindre än 4 Ohm vid speaker + & - (mätt mellan position 10 & L i jammakontakten). Det finns då risk för att spelets ljudförstärkare blir överhettad och pajar. Att använda Ohms lag är ett enkelt sätt att räkna ut hur den bästa kopplingen ska se ut. Bilden nedan borde tala för sig själv:

Något som kabinetttillverkarna också borde känna till men vissa inte gör, är att placera högtalarna på så sätt att dom inte stör bilden. Eftersom en högtalare innehåller en magnet så kan det uppkomma färgade fält på skärmen i samband med högtalarens placering. Detta är både irriterande och missvisande och bör inte accepteras. Det kan t.o.m. kvarstå permanenta missfärgningar på skärmen vilket gör att bildröret måste avmagnetiseras manuellt.

En metod som TV tillverkarna använder är att om högtalaren har sin magnet avskärmad, d.v.s. isolerad med hjälp av en heltäckande "metallkopp", så minskas magnetfältet kring högtalaren avsevärt. Högtalaren kan då placeras nästan helt intill bildröret utan att missfärgningar uppstår. Tittar man närmare på högtalare från gamla TV apparater så ser man att dessa även kan ha mindre och svagare magneter än högtalare från t.ex HiFi högtalare.

- Bästa "arkadljudet" -


Personligen vill jag påstå att det bästa "arkadljudet" kommer av en billig, gammal TV-högtalare av pappkonstyp som har en större och flat kon med hårdare upphängning. Denna bör monteras så att den sitter i något större men instängt utrymme med ett mindre hål i, genom vilket luften pumpas tillbaka in i lådan.

- Att använda monoljud i stereokabb -

Har kabinettet stereoljud, dvs två stycken högtalare som sitter monterade, så kan man ändå köra monospel med t.ex jamma-standarden. Det man först måste tänka på är högtalarnas Ohmvärde. Är dom 4 eller 8 Ohmshögtalare?

Bilden nedan visar hur man kan skarva på en 4-polig kontakt som man sedan skiftar mellan sitt stereospel och jamma-mono. I stereoläge är vardera högtalare kopplad till sin egen ljudkanal, vänster eller höger kanal, och i monoläge är båda högtalarna kopplade i serie med varandra för att inte minska det totala Ohmvärdet. Man kan mäta sig fram till det totala Ohmvärdet med sin multimeter om man sätter sina prober på 10 och L i jammaflätan. Visar mätaren mindre än 4 Ohm bör man se över sin koppling, visar den 4 eller mer (normalt är 4 - 16 Ohm) så är det ok. OBS! Det är viktigt att inte belasta spelets förstärkare med mindre än 4 Ohm eftersom den då blir mycket varm och bränns sönder.

Som tidigare illustrerat i detta avsnitt så är en seriekoppling av högtalarna "snällare" mot förstärkaren än en parrallellkoppling, detta eftersom summan av Ohm (impedansen) ökar med varje ny högtalare i "kedjan". Så seriekoppla framför parrallellkoppla högtalarna i kabbet.

<< TILLBAKA TILL INDEX