<< TILLBAKA TILL INDEX

MULTIMETER - mätinstrument

Egentligen det enda man behöver i de flesta fall när det gäller att felsöka ett arkadspel, kretskort/ monitor. Det måste finnas möjlighet att mäta spänningar från -15VDC till +30VDC (likström), 0 - 250 VAC (växelström), Ohm-mäta ledare och högtalare. En billig multimeter från Biltema eller Clas Ohlson duger alldeles utmärkt.

Varje gång vi byter spel/ kretskort i vårt kabinett kollar vi 5-volten så att den ligger så nära 5,00VDC som möjligt. Den svarta testpinnen ("proben") nuddar vi GND med, och den röda proben nuddar vi +5 med. Detta görs direkt på kortet efter adaptern för att få en noggrann avläsning. Gör vi mätningen över polerna på agget t.ex, får vi ett högre värde som inte gäller för kortet. Kom ihåg att det är kortet som ska ha 5 Volt.

Lite tips...

För att man oavsiktligt inte ska råka slinta och korta strömmen när man mäter 5-volten har jag isolerat båda probernas blottade metalldelar med krympslang så att endast 1 mm av spetsarna är blottade.

Att 12-volten varierar mellan 11... 13 Volt gör ingenting, bara spänningarna kommer från ett fräscht och fint agg så kan vi känna oss trygga.

En annan viktig grej vi använder multimetern till är att kolla att allt är ordentligt jordat. Om nån metalldel på arkadspelet inte är jordad kan den laddas och man får en stöt av statisk laddning. Inget farligt men ganska irriterande. Vi aktar våra kretskort för dessa laddningar eftersom chippen på korten kan vara känsliga. Kontrollpanelen är en kritisk del som alltid måste vara jordad.

Ställ mätaren på lägsta möjliga Ohm, eller "pip" - läge. Sätt ena proben på metalldelen som ska mätas, och sätt den andra proben (spelar ingen roll vilken) på nätkontaktens jord, eller nån annan terminalplatta som du vet är jordad. Visar instrumentet utslag på några Ohm (eller piper (i pip-läge)) vet vi att det är kontakt och att den delen är jordar.

Switchar kollar vi på samma sätt. Vi ser till att att switchen är i "on" -läge och mäter over polerna för att se om kontakt finns. Pipfunktionen är bäst i detta fall.

Högtalare mäter vi impendans & funktion på genom att helt enkelt ställa vårt mätinstrument på lägsta möjliga Ohm och mäta tvärs över bara. Får vi 3 - 16 Ohm och detta nogorlunda stämmer med högtalarens specifikation vet vi att den är OK. I alla fall elektriskt sett. Om sedan konen är hel och ljudet ok, är en annan historia.

<< TILLBAKA TILL INDEX