<< TILLBAKA TILL INDEX

LÖDSTATION - lödpenna

Man behöver inte vara tv-reparatör för att använda en lödstation. Det enda man behöver veta är temperaturområden och vilken spets som ska användas till vad. Att laga/ byta komponent typ IC eller mindre komponenter på ett kretskort kräver inte mer än 250 C' och en liten smal spets. Har man ställt för varmt kan folien på kortet eller komponenten själv skadas.

Större och grövre kablar på spänningsagg eller stift kräver strax över 300 C' för att värma ordentligt och smälta tennet. En grövre spets används med fördel här. Viktigt är att man ständigt håller spetsen ren, gör man inte det fastnar inte tennet på spetsen och man får problem med värmeöverföringen till komponenten & plättering/ folie.

Denna lödstation från Biltema duger alldeles utmärkt. Den har ställbar termostat från 215 till 480 (C'), tre typer av grovlekar på spets (den minsta är verkligen smal), temperaturvisare och on/off knapp. Endast 700 kr.

Dessa 25 Watts lödpennor från varuhusen är oftast för varma och grova för den fina elektronik som våra kretskort utgörs av. Rekommenderas inte.

<< TILLBAKA TILL INDEX